Intervju: Goran Marković, trener, ki je popeljal Brinje Grosuplje med drugoligaše

Trener Goran Marković in predsednik Andraž Zrnec
Trener Goran Marković in predsednik Andraž Zrnec

Za Nogometnim klubom Brinje Grosuplje je izjemna sezona. Člani so si z zmago v 3. slovenski nogometni ligi zahod priigrali napredovanje v drugi rang slovenskega nogometa. Eden ključnih mož, ob igralcih na igrišču, je bil njihov trener Goran Marković.

1. Goran, pred slabe pol leta smo se pogovarjali, takrat ti je s članskim moštvom uspel izjemen finiš jesenskega dela prvenstva. Spomladi pa je sledilo šampionsko nadaljevanje. Kako danes z neke distance ocenjuješ teh 12 spomladanskih prvenstvenih krogov.

 

Po končanem spomladanskem delu in osvojitvi prvega mesta smo lahko vsi veseli in ponosni na ta dosežek, kajti kljub dobremu finišu v jesenskem delu je redko kdo pričakoval tak spomladanski del. Za izjemen uspeh so najbolj zaslužni fantje, saj so se oni odrekali cel ta čas za naš skupen cilj, za kar bi se jim še enkrat zahvalil in čestital.
Glede same forme nebi izgubljal preveč besed, saj smo se zavedali, da glede na številčnost kadra in kvaliteto ne smemo preveč taktizirati in smo dokaj hitro začeli delati s polno paro, saj smo se zavedali, da je prvih 5 krogov ključnih. Imeli smo 3 "derbije" in še 2 zahtevna gostovanja, kot se je na koncu izkazalo je bila to prelomnica prvenstva. Minimalne zmage so nam dale prepotrebno samozavest za tekme, ki so sledile in smo jih s pol moči zmagovali. Žal mi je predvsem zadnje domače tekme, ko smo dvigovali pokal, kajti najprej nismo imeli sreče z vremenom, ampak tudi na igrišču žoga ni hotela, kar bi si seveda zaslužili, tako da nam ni uspelo zmagati, ampak kljub temu smo se dobro poveselili.

 

2. Zimski prestopni rok je bila verjetno terna? Videti je bilo, da je ekipa dobila točno tisto, kar je potrebovala.

Khmmm, to je zelo specifična tema. Kajti od "okrepitev", se je na koncu zgodilo, da je eno izmed ključnih vlog na igrišču imel Džajič. Verstovšek je imel kar nekaj težav s poškodbami, ampak v času ko je bil zdrav smo bili prepričani, da bi nam dal veliko. Na srečo je še mlad in bo zagotovo v drugi ligi pokazal, zakaj je bil naša želja. Žinko bi bil za nas na igrišču velika okrepitev ampak zaradi poškodbe tetive ni zaigral niti sekunde, je pa s svojo pojavo in prisotnostjo na treningih pomagal kot trener in bil v veliko pomoč pri veliko stvareh. Četrta okrepitev Petrovič Denis pa se je dokaj hitro odločil, da mu časovno ne bo zneslo in se odločil, da v spomladanskem delu ne bo igral. Je pa potrebno omeniti, da smo imeli kar nekaj težav s poškodbami in boleznimi naših ključnih igralcev, Šparovca, Puciharja, Klančnika in na tem mestu moram še enkrat več pohvaliti vse igralce, da so oddelali in stopili na stran cilja ekipe in ne na stran individualnih ciljev.

 

3. Nogometni klub Brinje Grosuplje ima tudi odlično mladinsko šolo. To so dokazali kadeti U-17, ki so postali državni prvaki. Pa ne bomo sedaj neposredno o njih, je pa za njih pomemben en podatek. V pravkar končani sezoni, je za člansko moštvo konstantno igralo 10 nogometašev, ki so se "izučili" v naši mladinski šoli. Ali bo kljub višjemu tekmovalnemu rangu, strategija članskega moštva in vključevanja mladih nogometašev podobna?

Ob tej priložnosti je še enkrat potrebno čestitati ekipi kadetov in njihovem strokovnemu štabu (Erik, Ervin, Sašo), ter športnemu direktorju (Tinetu). Saj so naredili izjemen uspeh, ki bo težko ponovljiv. Ob tem je potrebno poudariti tudi skupno 2.mesto SKL/SML, kjer sta ekipi zaostali le za Domžalami, saj so tudi mladinci v zadnjih tekmah naredili izjemno serijo rezultatov s trenerjem Žinkotom in Pečnikom, ki sta dokazala svoje kvalitete.
Vključevanja naših fantov v člansko ekipo je naša klubska usmeritev, saj se zavedamo, na kakšnem trgu smo in proti katerim klubom tekmujemo. Tudi pred to sezono smo se zavedali, da ne bomo imeli največjega finančnega proračuna v 3. ligi, se pa zahvaljujem tudi klubskemu vodstvu za vso podporo. Zato smo primorani funkcionirati na drugačen način in predvsem na drugačnih zahtevah. Nekateri fantje so to spoznali in nam zaupajo, sledijo. Je pa še vedno veliko takih, ki jih to ne zanima.
Tudi za sezono v 2. ligi sme se odločili, da nadaljujemo po začrtani poti in ponudimo možnost nogometašem, ki so izborili to tekmovanje, oziroma nogometašem iz naše mladinske šole, ki pa bodo pred veliko preizkušnjo, da zadovoljijo naše apetite. Priključili bomo kar nekaj fantov in mladinske šole, ki so še vedno mladinci oz. kadeti. Kot sem pa rekel, na koncu se bodo oni odločali, kaj si želijo, saj je zahtevnost 2. lige na veliko višjem nivoju in je potrebno še več odrekanja, kot do sedaj. Najprej bomo ponudili priložnost trenutnemu igralskemu kadru, šele nato bomo razmišljali o konkretnih okrepitvah.

 

4. 2.slovenska nogometna liga prinaša precej višji nivo, kot smo ga bili vajeni do sedaj in še večjo odgovornost, na vseh področjih delovanja kluba. Kako gledaš na to iz svoje perspektive?

Prihajamo v ligo, ki ima precej drugačno specifiko, kot pa tretjeligaško tekmovanje. Igra je drugačna, hitrejša, več bazira na fizičnem pristopu, kakovost nasprotnikov ni primerljiva s tretjo ligo. To so izzivi, ki se jih zavedamo, a jih tudi sprejemamo z velikim motivom in zagonom. V športnem delu smo že prej imeli vse postavljeno precej nad nivojem tretje lige, je pa tudi res, da si z vsako sezono želimo napredka in rasti. Še moramo izboljšati organizacijo okoli ekipe, ki bo igralcem omogočala čim bolj jasen fokus na nogomet in na njihove naloge. Veliko je podrobnosti, ki jih želimo nadgraditi in se o tem v klubu nenehno pogovarjamo. Vsi povezani z Brinjem se moramo zavedati, da druga liga ni šala. Osnovne kriterije moramo zadovoljiti. Kot novinci v ligi pa imamo za prilagajanje zelo malo časa.

 

5. Glede na trenutno situacijo na slovenski prvoligaški sceni, na kateri mladi nogometaši zelo težko dobijo pravo priložnost, je druga liga njihova priložnost, da se izstrelijo še višje?

Načeloma je, morajo pa se tudi mladi nogometaši zavedati, da za to potrebujejo pravi pristop, pravi značaj in predvsem zadovoljivo kakovost za igranje na tem nivoju. To, da si le mlad, ni dovolj. Vsak klub ima svoje poslanstvo in svojo politiko. Mi smo vseskozi poudarek dajali uveljavljanju mladih, domačih igralcev. S to prakso bomo nadaljevali tudi v prihodnje, ker v njo verjamemo. Vendar pa morajo bit mladi igralci za uspeh pripravljeni garati in se marsičemu odpovedati, mnogokrat se tega ne zavedajo dovolj dobro in na tem izpitu pogost padejo. V športu ni bližnjic, zgolj talent, pa že dolgo ni več dovolj. Verjamem, da imamo v klubu številne mlade igralce, ki se tega zavedajo. Tisti, ki se ne, jih bo konkurenca prehitela in bodo ostali zadaj. Našo podporo imajo, vendar pa je največ odvisno od njih samih. Priložnost imajo, njihova naloga pa je, da jo izkoristijo. Igralcev, ki si želijo priložnost igranja v drugi slovenski ligi, je ogromno. Prebiti se uspe le najbolj vztrajnim in kakovostnim, selekcija pa je včasih zelo kruta in ne oprošča polovičarstva.

 

6. V ponedeljek se pričenjajo priprave na prvo drugoligaško sezono. Kaj pričakuješ od pripravljalnega obdobja, ki bo trajal 6 tednov?

V ponedeljek se bomo prvič zbrali, kjer bomo najprej opravili predavanje o sodniških pravilih, ki je kot del licenciranja. Nato pa bomo odšli na igrišče. Glede na to, da smo kar dolgo bili v procesu bomo kar hitro začeli delovati na visokih obratih, saj si želimo biti čim bolj pripravljeni na prvenstvo. Glede na širok kader, bomo odigrali kar nekaj prijateljskih tekem, ki so večinoma dogovorjene, so pa nekatere še v zadnji fazi pogovorov. Tako, da bodo vsi fantje dobili priložnost za dokazovanje, bomo pa do 10.7. počasi ekipo zmanjšali na kader 20+3. Same priprave ne bodo bistveno drugačne od ostalih, razlika je samo v tem, da se bodo bistveno prej začele, kot prejšnje. Verjamem, da se bomo dobro pripravili, saj nas čaka zahtevna pol sezona.

 

7. Vedno pravimo, da se za dobrim konjem praši. Vemo, da ostajaš v Brinju, mnoge pa zanima kakšna je bila zgodba z NK Celjem?

O tej temi ne bi izgubljal preveč besed, pogovori s Celjem so bili konkretni in korektni. Po več sestankih v klubu sem se odločil, da trenutno ostanem v Brinju. Ne bi pa toliko govoril o sebi in moji vlogi, kot vlogi preostalih trenerjev in sodelavcev v klubu. Kajti klub Brinje je specifična sredina, ki jo težko preneseš v kako drugo okolje, dokler ljudje ne pridejo na naš "objekt", ki je minimalističen, ampak se tukaj čuti in vidi veliko ljudi, ki jim ni vseeno kako klub deluje in se trudijo zanj. Kot sem že prej omenil starejše selekcije, je potrebno izpostaviti tudi selekcijo U-15 s trenerjem Kovačičem in Cvijičem, ki sta z ekipo, ki je imela največ težav v več segmentih uspelo prepričljivo obstati v ligi, v spomladanskem delu so prikazali tudi zelo dobre predstave, ki obetajo za nadaljnji razvoj fantov. Tudi trenerji pod okriljem grasrootsa Boruta Kolariča so naredili velike premike naprej in lahko pričakujemo še dobre generacije v naslednjih sezonah. Tako, da temelji so dobro postavljeni in to zagotovo nebi bili, če nebi imeli kvalitetnih trenerjev. ki so predani svojemu delu. In največje bogastvo so vsi oni, vsak doda en del v celotnem mozaiku. Mogoče je potrebno še izpostaviti oba trenerja vratarjev (Tahirović, Handukić), ki se ju dostikrat pozabi omeniti, ampak imata veliko zaslug za naše vratarje. Na koncu je pod to strukturo potrebno omeniti tudi športnega direktorja, ki z svojim znanjem in ljubeznijo do nogometa kadruje oz. pomaga trenerjem pri sestavi ekipe. To je Brinje v športnem delu, zato pravim, da je težko koga posebno izpostaviti in da smo vsi zamenljivi, samo verjet je treba v trenerje in delovanje kluba.

 

8. Za konec še kakšna misel, sporočilo, igralcem in navijačem/simpatizerjem kluba?

Zavedamo se, da smo pred težko preizkušnjo in hkrati se veselimo novih izzivov. Želimo si še več pozitivne podpore s strani vseh članov kluba in ostalih, ki še niso toliko vpeti v klub. Vsaka pozitivna beseda, misel ali pomoč je dobrodošla, še toliko bolj, če se zavedamo kakšni časi nas čakajo. Tukaj ne mislim samo s tekmovalnega vidika, ampak tudi življenja nasploh. Naj nas nogomet povezuje in spravlja v dobro voljo, tako mlajše kot starejše ekipe in še enkrat apeliram na starše, gledalce, itd. naj otroke podpirajo in jim stojijo tudi če rezultat v dani situaciji ni kot bi vsi pričakovali. Članska ekipa bo v 2.ligi zagotovo neka osvežitev in jo bo zanimivo gledati in spremljati. Se vidimo na in ob igrišču.

 

Hvala za pogovor in veliko uspeha v novi sezoni.