Intervju: S predsednikom kluba o sezoni 2022/2023

Sezona 2022/2023 je bila v številnih pogledih izjemna. Igranje članov v drugi ligi in osvojeno osmo mesto, številni mladinski reprezentanti Slovenije, rekordni klubski prihodki in še številne druge zadeve, ki so posledica klubskega razvoja. O nedavno zaključeni sezoni smo se pogovarjali s predsednikom kluba, Andražem Zrnecem. Med drugim smo se dotaknili tem, kot so rezultati članske ekipe, klubski načrti in finančno poslovanje kluba.

Kako ste se lotili projekta 2. liga in kakšna so bila pričakovanja pred drugoligaško sezono?

Že v tretji ligi smo delovali nad ligaškim nivojem, predvsem organizacijsko, smo pa bili infrastrukturno precej podhranjeni. Uvrstitev na višji nivo tekmovanja nas ni presenetila, saj smo se nanjo pripravljali kar nekaj let. Kot klub smo dozoreli in naravno je bilo, da napredujemo v drugo ligo. Napredovanje torej ni bilo plod nekega posebnega projekta, ampak je bila to logična posledica klubskega načina dela. Mogoče smo drugo ligo celo malo podcenjevali in mislili, da bomo lahko gladko naredili ta preskok, a hitro se je izkazalo, da temu ne bo tako. Druga liga zahteva precej bolj resne finančne vložke in temu smo se morali prilagoditi. Naš glavni cilj je bilo promoviranje domačih mladih igralcev in seveda obstanek v ligi. Želeli smo si pustiti dober vtis in biti osvežitev za drugo ligo, vse to pa seveda za seboj potegne večje finančne vložke.

Ste zadovoljni s sezono 2022/2023?

Osmo mesto v prvi sezoni v drugi ligi po več kot 20 letih je velik uspeh. Moram pa priznati, da smo mislili, da bo šlo bolj gladko. Lažje je afirmirati mlade igralce, če imaš izkušeno okostje ekipe. Na začetku je bilo mladih igralcev celo preveč in to se je poznalo na rezultatih v prvem delu sezone. Veliko drugoligaških ekip ima izkušene igralce, ki imajo dodano vrednost. Po jesenskem delu sezone smo videli, da je 'vrag odnesel šalo', zato smo sklenili, da se izdatno okrepimo. Pripeljali smo nekaj kvalitetnih izkušenih igralcev in rezultatska krivulja se je obrnila navzgor. Poleg tega smo tudi lažje uveljavili nekaj mladih fantov.

Kako bi ocenili delovanje kluba v sezoni 2022/2023?

Začel bom pri osnovah. Klub je v zadnjih letih zrastel za vsaj 100 odstotkov. Pred desetimi leti smo imeli 180 otrok, sedaj jih imamo 400. Klub je imel 10 trenerjev, sedaj jih ima 20. Klub deluje kot eno manjše podjetje. Kadrovsko smo malo podhranjeni, kar je precej povezano s financami. Vsa čast trenerjem, da tako profesionalno opravljajo svoje delo in vodijo selekcije. Vem, da ni enostavno držati skupino otrok ali odraslih nogometašev v ritmu 10 mesecev. Vidi se, da imajo radi svoje delo, saj v nasprotnem primeru to ne bi bilo izvedljivo. Z obstoječo infrastrukturo in sredstvi, ki jih imamo na voljo, delamo na zgornji meji naših zmogljivosti. V naslednjih letih se nam obetajo nove infrastrukturne pridobitve, ki nas bodo nekoliko razbremenile in še izboljšale pogoje za delo.

Kako je klub finančno posloval v sezoni 2022/2023?

V letu 2022 je imel klub rekordne prihodke. Med glavnimi viri prihodka so vadnine in članarine, prispevki občine Grosuplje in sponzorska sredstva. Brez vložkov sponzorjev in lokalne skupnosti igranje druge lige ne bi bilo mogoče. Večina ljudi, ki deluje v nogometu, gleda delovanje klubov iz najboljših evropskih lig, ampak so te primerjave popolnoma neprimerne. Način delovanja teh klubov je popolnoma drugačen. Pri nas imajo klubi relativno majhne lastne prihodke, zato je podpora lokalne skupnosti in sponzorjev nujna.

Kakšni so dolgoročni načrti kluba?

Dolgoročni načrti kluba so povsem odvisni od ljudi, ki ga financirajo. To pa so sponzorji, starši otrok in lokalna skupnost. Če bomo odnose s temi deležniki še nadgradili, potem ne vidim razloga, da čez 5 let ne bi krojili vrha druge lige. Prepričan sem, da lahko z domačimi fanti iz naše nogometne šole in kvalitetnimi okrepitvami konkuriramo za najvišja mesta v drugi ligi. Seveda ob predpostavki, da bo lokalno okolje to podprlo. V nasprotnem primeru bodo pa zadeve precej drugačne. Popolnoma sem prepričan le, da bo mladinska šola še naprej delovala na nivoju, na katerem deluje sedaj. Vanjo je bilo vloženega ogromno truda in dvomim, da bi se njeno delovanje lahko drastično spremenilo. Ne glede na to, kje igra članska ekipa.

Kakšni so cilji za naslednjo sezono?

Predvsem prepluti celotno sezono, kot smo spomladanski del letošnjega prvenstva. Želimo si mirno delati in si postaviti realne cilje. Sami si moramo ustvarjati določeno mero pritiska, da te cilje izpolnimo. Tukaj predvsem mislim na uveljavljanje domačih nogometašev iz nogometne šole, mogoče tudi izpeljati kakšen večji prestop. Zadnji takšen je bil Samo Matjaž, ki je odšel v Italijo. Mislim, da je čas, da naša stroka ponovno izstreli kakšnega novega talenta v nogometni svet.

Kako vidite vlogo mladinskega pogona v NK Brinje Grosuplje?

Brinje je zrastel iz mladinskega pogona. Ko so kadeti in mladinci že igrali v prvi ligi so se člani borili v tretji. Mladinska šola je torej temelj kluba, na kateremu gradimo. Veliko nogometašev iz mladinskega pogona je bilo letos priključenih članski ekipi. Tako so pridobili prepotrebne izkušnje za njihov razvoj. V naslednji sezoni se menja format tekmovanja pri starejših dečkih, kadetih in mladincih, zato bo zanimivo videti, kako bo to vplivalo na klube, kot je Brinje. Mislim, da bo ta kar velik izziv.