Intervju: Goran Markovič, vodja mladinskega programa

Z uvrstitvijo mladinske in kadetske ekipe v 1. slovensko nogometno ligo, vse tekmovalne mladinske selekcije Brinja tekmujejo v najvišjih državnih ligah. Grosupeljska nogometna šola tako sodi med najboljše v naši državi.

Pred pričetkom zgodovinske sezone, ki se pričenja v prihajajočem vikendu, smo se pogovarjali z vodjo mladinskega pogona kluba Goranom Markovičem.

Že nekaj časa ste vodja mladinskega pogona in s tem eden od tvorcev uspeha uvrstitve kadetov in mladincev v 1.SML/SKL. V zadnjih letih je bilo v ta cilj vloženega veliko truda. Kako ocenjujete ta uspeh in kako pomemben je za naše okolje?

Preboj v najvišji rang mladinskega in kadetskega nogometa v Sloveniji je bil za razvoj kluba ključnega pomena. V povsem nogometnem smislu nam to daje dodatne razsežnosti pri možnostih razvoja igralcev, dodatnega kakovostnega selekcioniranja, tudi formalno pa uvršča našo nogometno šolo med najboljše v državi. Poleg tega je klub ob igranju v 1. SML in SKL deležen finančnih bonitet in ugodnosti, ki prav tako niso zanemarljive in nam veliko pomenijo.

Zadnja tri leta sta bili selekciji vseskozi v vrhu drugoligaškega tekmovanja, kar kaže na neko konstantnost kvalitete. Je prehod v najvišji rang tekmovanja zaradi tega kaj lažji?

Zagotovo. Boj za vrh prinaša zmagovalno mentaliteto. Poleg tega smo največji del selekcije opravili že v zadnjih dveh prestopnih rokih, zato poleti nismo imeli pretirane potrebe po dodatnih okrepitvah. Poskrbeli smo le za nekaj fines. Fantje pa so prvoligaški mladinski in kadetski nogomet že v preteklosti okušali na številnih prijateljskih tekmah, kjer smo bili več kot konkurenčni ekipam SML in SKL, tako da vstopamo v novo sezono z zdravimi ambicijam in brez strahu.

V preteklosti je bilo opaziti veliko sodelovanja med tekmovalnimi selekcijami od U-15 pa vse do članskega moštva. Ostaja ta prepletenost tudi v prihodnje?

Hrbtenica, ki jo vlečemo skozi vse ekipe »velikega nogometa«, je ključnega pomena za naš klub. Tudi trenerska piramida je zastavljena tako, da se trenerji med selekcijo U13 in članskim moštvom stalno prepletajo v delu in aktivnostih. Vse to prinaša odličen pretok informacij in lažje prehajanje med različnimi starostnimi skupinami, ko napoči pravi čas za to.

Pomemben je razvoj vsakega posameznega mladega nogometaša, vendar pa se ne bo mogoče izogniti tekmovanju. Kakšni so tekmovalni cilji za selekcije U-19, U-17 in U-15 v prihajajoči sezoni.

Fantje so prvi, ki si želijo zmagovati, zato floskule o nepomembnosti rezultata niso potrebne. V mladinski in kadetski ekipi verjamemo, da smo lahko konkurenčni vsakemu nasprotniku v prvi ligi. Konec koncev je jedro kadetske ekipe sestavljeno iz fantov letnika 2004, ki so pred dvema sezonama postali prvaki lige U15 zahod.
Tudi s kvaliteto v selekciji fantov letnika 2006, ki bo tekmovala v ligi U15 zahod, smo zelo zadovoljni. Verjamemo, da nas čaka rezultatsko uspešna sezono s to ekipo, cilji pa segajo vse do boja za prvo mesto.

Mladi nogometaši bodo sedaj še bolj izpostavljeni javnosti in različnim nogometnim deležnikom. Kako je klub pripravljen na to?

Klub je na to pripravljen že dlje časa. Veliko pa pomagajo tudi zdravi odnosi z našimi igralci in njihovimi starši. Ključno je medsebojno zaupanje. Pomaga, da so fantje zadovoljni s tretmajem, ki so ga v NK Brinje deležni. V klubu smo prepričani, da nam po kakovosti trenažnega procesa v Sloveniji težko kdo parira, to pa je tudi naš glavni adut.
V smislu obsega dela smo v Grosupljem namreč zelo zahtevni, zato lahko v klubu funkcionirajo le trenerji z ogromno delovne vneme in z veliko željo po trenerskem napredku. Tudi od igralcev ogromno zahtevamo in jim v smislu razvoja ponujamo izjemno veliko. Mnogi fantje, ki pridejo k nam iz drugih klubov, potrebujejo nekaj časa, da se privadijo na naš način dela, saj takšnega procesa prej večinoma niso bili vajeni.

Pomembne element razvoja mladih nogometašev je tudi njihovo vključevanje v članski nogomet. Kakšen je vaš pogled in kakšno bo sodelovanje s člansko ekipo?

Članska ekipa je vrh piramide naše nogometne šole. V prejšnji sezoni smo standardna mesta v moštvu ponudili lepemu številu domačih igralcev letnika 2000, prakso nadaljujemo tudi letos z vključevanjem igralcev rojenih leta 2001, ki bodo prav tako nosili pomembno breme v novi sezoni tretje lige. Ob tem pa bodo skozi treninge, prvenstvene in pripravljalne tekme v procesu članskega moštva vedno pogosteje prisotni tudi fantje letnikov 2002, 2003 in 2004. Mnogi izmed njih so imeli v zadnjih dveh letih že ogromno članskih aktivnosti, od treningov do tekem.

V soboto se pričenja tekmovanje v 1.SML/SKL. Odhajate na zelo zahtevno in tudi najbolj oddaljeno gostovanje k Muri. Kakšna so vaši občutki in pričakovanja?

Veselimo se ognjenega krsta. To bo za Brinje Grosuplje zgodovinski trenutek, ki smo ga tako dolgo čakali. Zaradi zgodnjega termina tekem in geografske oddaljenosti se na gostovanje odpravljamo že dan prej. S tem smo fantom ponudili vse pogoje za sproščen in kakovosten nastop. Nova sezona je za vse njih lepa nagrada in velik izziv, zato vsi v njo vstopamo s zvrhano mero pozitivnih občutkov.