PETER ČEFERIN IN NIK ZRNEC SREBRNA Z REPREZENTANCO

Delo z mladimi je v nogometnem klubu Brinje z jesenjo že steklo s polno paro, a še vedno odmevajo uspehi, do katerih so se dokopali starejši dečki z osvojitvijo naslova prvaka v skupini U-15 v ligi zahod in mesta podprvaka Slovenije. Oba naslova predstavljata vrh zlate generacije, ki bo letos v selekciji U-17 poskušala priti v 1. slovensko nogometno ligo. Vse upe v klubu stavijo na zlate fante, ki zadnja leta zgolj stopnjujejo formo in svojo talentiranost nadgrajujejo s trdim delom.

Zgledi vlečejo, zato imajo tudi mlajše selekcije v starejših dečkih lahko vzornike. Kako tudi ne, saj je kar petim mladeničem nadarjene grosupeljske generacije 2004 uspel preboj v reprezentančne vrste in zastopanje Slovenije na največjih mednarodnih tekmovanjih. Konec avgusta smo tako Grosupeljčani lahko iz daljave navijali za dva nogometna bisera iz našega kluba: Petra Čeferina in Nika Zrneca. Ključna igralca Brinja in reprezentance Slovenije sta odigrala zahtevni niz tekem preko luže, natančneje v Brandentonu na Floridi, kamor je bila Slovenija (poleg naše države sta iz konfederacije UEFA povabilo prejeli še Portugalska in Izrael) povabljena zaradi dobrih predstav na pokalu narodov, na turnirju Gradiška. Slovenija je na tekmovanju Concacaf U15 championship, kjer je tekmovalo 39 ekip iz severne in centralne Amerike ter Karibov, odigrala šest tekem, oba Grosupeljčana pa sta bila nosilna igralca v reprezentanci. Z odličnimi igrami so prišli v finale, kjer pa jim je zmagoslavje odvzela reprezentanca Portugalske. Zgodovinski uspeh tudi za barve Brinja, saj naši nogometaši pridno polnijo mesta v slovenski reprezentanci.

Minuli teden smo se pogovarjali z novopečenima srednješolcema. Gimnazijec Peter in ekonomist Nik, bosta tudi po vrnitvi in uspehih v ZDA pomagala brinjskim fantom do izpolnitve cilja selekciji U17 priti v prvo ligo. Kljub prehodu v srednjo šolo, kjer se bodo obveznosti še bolj kopičile, skromna in čisto nič prevzeta fanta razmišljata zgolj o šoli in žogi. Pa morda še malce o priljubljeni spletni igri Fortnite, ki so ji najstniki po vsem svetu povsem podlegli.

Peter  in Nik, ki sta nogometna vrstnika že od vrtca naprej, bosta vsak prosti trenutek namenila treningom, ki jih tudi doma nadgrajujeta z vajami za moč. »Šola je prva,« v en glas poudarjata, a že pri rosnih 15-ih znata poiskati pravo ravnovesje med obveznostmi in ljubeznijo do športa, saj bi se nekoč »želela z nogometom tudi preživljati in tudi po koncu kariere ostati zapisana temu športu kot trenerja ali kaj podobnega.« Prve nogometne veščine sta začela osvajati pri nogometnemu očetu Borutu Kolariču, enem izmed vrste strokovnih delavcev v Brinju, ki otrokom ne podajajo zgolj tehničnega znanja, ampak jih predvsem usmerjajo k vrednotam. »Če treniraš, se vidi razlika tudi v šoli,« pove Peter, »imaš več discipline, zaradi življenjskih nasvetov, ki nam jih podajajo trenerji, so bolj vidni učinki vzgoje in organizacije.« Da so brinjski trenerji super, se strinja tudi Nik: »So kot naši drugi starši.« Sama imata srečo, da njunim željam v resnici sledijo in jih podpirajo tudi njuni starši. Zavedata se, da bo letošnja sezona še posebej zahtevna, saj imajo v klubu od selekcije U17 visoka pričakovanja. A zaradi timskega duha in uspehov preteklih let fanta menita, da imajo skupaj z mladinci lepe možnosti za preboj v prvo državno ligo.

Po vrnitvi v redni trenažni proces v matični klub Brinje, se bodo fantje potili na domačem igrišču. Med tem se je pričelo tudi novo prvenstvo, kjer se bosta nogometaša skupaj s še enim reprezentančnim sovrstnikom Samom Matjažem, še naprej trudili za čim boljše nogometne predstave. Da prepričajo selektorja tudi za naslednje vpoklice, najprej za tekmo proti Madžarom. Bliža pa se tudi evropsko prvenstvo, zato je del njihovih sanj povezan tudi s prebojem v ekipo, ki bo na prvenstvu zastopala Slovenijo, sta svoje želje zaključila Peter in Nik.

Akterje pogovora lahko v živo spremljate v sredo 04.09.2019 ob 15.00 v Športnem Parku Brinje, ali pa že v nedeljo 01.09.19 ob 11.00 na gostovanju v Dobu. Vabljeni.

B.P./G.R./V.A