Intervju: Luka Žinko, trener selekcije mladincev U-19

Luka Žinko je svež obraz v NK Brinje Grosuplje. Letošnjega januarja je okrepil vrste Brinja kot igralec članskega moštva in kot pomočnik trenerja selekcije mladincev U-19. Poškodba mu je preprečila, da bi zaigral za člansko moštvo, se je pa odlično vklopil v sistem NK Brinja in letos poleti prevzel samostojno vodenje mladinske selekcije U-19, ki tekmuje v 1. državni ligi.

Luka, v našem klubu si dobrega pol leta. V tem času je klub prišel do dveh zgodovinskih trenutkov. Kadeti so osvojili naslov državnih prvakov, člani pa so z osvojitvijo 1. mesta v 3.SNL zahod napredovali v 2.SNL. Kako iz svoje perspektive ocenjuješ ta dva dosežka, kot nogometaš - trener, ki ni dolgo vpet v lokalno okolje in kaj po tvoji oceni pomeni takšen dosežek za grosupeljski nogomet?

LUKA: V teh pol leta je klub izjemno napredoval in še napreduje. Ta izjemna uspeha sta to samo še pospešila. Predno sem prišel sem slišal veliko lepega o klubu. Tako v športnem kot tudi poslovno-organizacijskem vidiku. To se je potrdilo in na koncu sta bila ta izjemna dosežka plod trdega dela vseh v klubu. Grosupeljski nogomet je v vzponu in verjamem, da mu bo občina sledila. Za navijače sem pa prepričan, da bodo s prisotnostjo in navijaško podporo, še dodaten kamenček v klubskem mozaiku.

Imaš izjemne izkušnje kot nogometaš. Bil si državni prvak, igral v tujini v različnih državah, pod različnimi trenerji. Tvoja igralska kariera je bila ob tem zelo dolga. Verjetno je tako lažje stopiti v čevlje nogometnega trenerja?

LUKA: Kaj pa vem!? Verjetno je lažje meni sedaj, po toliko letih igranja nogometa, kakor nekomu, ki je pri 20-ih brez nogometnih izkušenj začel s trenerstvom. Ampak to ni merilo za uspešnost trenerskega dela. Vsakič znova se je potrebno učiti in nadgrajevati svoje poglede na nogomet. Tukaj smo trenerji v klubu res povezani in si delimo mnenja, ki pa niso vedno enaka. Kar je mislim, da za osebni in nogometni razvoj, dobro. Že v teh pol leta odkar sem v trenerski ekipi NK Brinje, sem se marsikaj naučil in se še bom.

 

Kako vidiš napredovanje članske ekipe v 2.SNL, predvsem iz razvoja mladih nogometašev? V Sloveniji nimamo nekega vmesnega tekmovanja za mlade članske nogometaše. Ko ti zaključijo igranje za mladince pri starosti 19 let je naslednji korak prvo člansko moštvo.

LUKA: Preskok iz mladinskega v članski nogomet je verjetno najtežji. Kar naenkrat se 19-letnik več ne ˝bojuje˝ s sovrstnikom, ampak lahko tudi z 2x starejšim, izkušenejšim igralcem. Potem šele vidijo, da je tam nogomet hitrejši, močnejši... Tukaj je potrebna igralčeva potrpežljivost in vztrajnost. Če boš imel te lastnosti povezane s kvaliteto in delom, boš slej ko prej opažen in boš dobil priložnost. Ni lahko, ampak tako pač je. V Brinju se res trudimo, da čimveč fantom iz naše nogometne šole ponudimo priložnost. Napredovanje članske ekipe v 2.SNL je pa pokazatelj dobrega dela v klubu. Fantje, ki bodo pokazali željo/odnos in kvaliteto, bodo priložnost sigurno dobili. Željo/odnos pa pokažejo tudi z določenim odrekanjem, ki ga mora nogometaš pač imeti(prehrana, spustiti kakšno zabavo, morje...).
Koliko je pa smiselno narediti še kakšno vmesno ligo med mladinskim in članskim nogometom, je pa razprava, ki bi dolgo trajala. So plusi in minusi. Za to so odgovorni drugi.

 

Kako tesno bo sodelovanje mladinske in članske ekipe v smislu priprav nogometašev na članski nogomet?

LUKA: Že od mladih nog nogometaše postopoma pripravljamo na članski nogomet. Mladinski nogomet je pa tista zadnja stopnička mladega nogometaša. Seveda smo trenerji konstantno v kontaktu in sodelujemo. Že to poletje je 8 mladincev(+1 kadet) igralo za člansko ekipo. Tako, da smo vedno v stikih in mogoče bo v prihodnosti še kakšen od fantov dobil priložnost igrati članski nogomet. Večina stvari je odvisna od njih.

 

Prevzel si vodenje zelo zanimive selekcije nogometašev. Med njimi so lanski državni kadetski prvaki, reprezentantje. Kakšna so tvoja pričakovanja pri delu s temi nogometaši?

LUKA: Fantje so super. Tako karakterno kot nogometno. To, kar so letnik 2005(+2006) dosegli lansko leto bo hitro pozabljeno, če se bodo pri tem ustavili in ne bodo nadgrajevali to znanje, ki ga že imajo. Vsak dan oz. trening se nekaj naučiš, ponoviš, utrdiš... Te fantje so se priključili letnikom 2004, ki so že lansko leto odigrali vidno vlogo v naši mladinski ekipi. Pričakujem zagnanost, željo po napredku in pa pričakujem, da bodo fantje prijatelji, ki bodo naredili super atmosfero v garderobi in bodo stkali prijateljstva, ki jih bodo obdržali tudi po tem, ko bodo enkrat šli vsak na svojo pot. Tudi za ceno kakšne lumparije... :) Te spomini so nepozabni. Skupaj se bomo pa učili postati boljši nogometaši oz. boljši trenerji.

 

Kako obširen je strokovni tim selekcije in kakšne cilje ste si pred sezono zastavili?

LUKA: S Pečnik Galom sva trenerja. Za vratarja pa skrbi Ivan Tahirović. Seveda so pa tukaj še ostali trenerji, s katerimi se pogovarjamo in delimo mnenja. O dolgoročnih ciljih ne bi preveč govoril. Prijel bi se tiste ˝floskule˝, da gremo s tekme na tekmo. Za vsako tekmo se bomo pripravili in jo poizkušali pozitivno končati. Kar pa ne pomeni samo rezultatsko. Tako ekipno kot individualno bi radi prišli na višji nivo. Radi bi, da čimveč fantov pride do članske ekipe. Če bo šlo, bi pa vmes odigrali še nekaj prijateljskih tekem, kjer bi igrali z visokim tempom in agresivnostjo. Na takšnih tekmah se bomo naučili največ, saj je potrebno hitro razmišljati in v kratkem času sprejemati pravilne oz. najboljše odločitve.

 

Pripravljalno obdobje je za vami. Danes v Celju pričenjate novo sezono. Kako je potekalo pripravljalno obdobje?

LUKA: Vse je potekalo po pričakovanem. Od 4. julija smo naredili kar lepo število treningov in odigrali 6 pripravljalnih tekem(Krka, Domžale, Vipava člani, Southampton FC, Drava, Sežana). Na to se zdaj več ne oziramo. V Celju se začenja nova pot, ki jo bomo poizkušali čimbolj uspešno prehoditi. Verjamem, da smo pripravljeni, ampak besede so tukaj nepomembne. Merilo bo igrišče.

 

Je selekcija mladincev pripravljena tako kot si želiš?

LUKA: Mislim, da ja. V nogometu je pa tako, da je vedno še nekaj, kar bi rad izboljšal. Nemogoče je, da bo na tekmah vse popolno in vse pod našo kontrolo. Ampak bolj se bomo približali temu, lažje nam bo. Zato moramo stremeti k temu in tako rasti. Nočem pa biti 100% zadovoljen, ker potem več ne vem, kaj bi trenirali :).

 

Uspešen štart in srečno v novi sezoni.

LUKA: Najlepša hvala.