Komaj mladinca pa že redno zbirata nastope v članski konkurenci

Nogometni klub Brinje Grosuplje gradi na mladih nogometaših in to trditev vedno znova dokazuje. Mladi nogometaši dobivajo veliko priložnosti v članski ekipi, kar je najboljša možna stvar za njihov razvoj. Priključevanje mladih k članski ekipi je stalna klubska praksa. Lep primer tega sta leta 2005 rojena nogometaša, Aleks Ristić in Vid Hojč, ki sta že nekaj časa del članskega moštva. Oba sta tudi reprezentanta Slovenije v svoji starostni kategoriji. Aleks je pri svojih rosnih 17 letih za člane v drugi ligi zbral že osem nastopov, pravkar polnoletni Vid pa je pretekli konec tedna dosegel svoj prvenec v članski konkurenci. S perspektivnima mladima nogometašema smo se pogovarjali, kako doživljata treniranje in igranje s člani ter kako pomembno je to za njun nogometni razvoj.

Kako je izgledalo, ko so vama prvič povedali, da bosta priključena k članski ekipi?

Vid: Tega se zelo dobro spominjam. Po kadetskem treningu so ljudje iz kluba pristopili do mene in mi rekli, da bom naslednji teden treniral s člani ter odigral prijateljsko tekmo. Moram priznati, da sem bil presenečen, a zelo vesel. To je bil seveda eden izmed mojih ciljev. Od takrat sem ob treniranju in igranju s člansko ekipo zelo napredoval.

Aleks: Bilo je zelo podobno. Nekajkrat so mi omenili, da bom v prihodnosti priključen k članski ekipi, po enem izmed treningov pa so mi povedali, da bom naslednji teden treniral s člani. Tako je tudi bilo. Treniral sem s člani, na koncu tedna pa odigral še prijateljsko tekmo. Nazaj se oziram z lepimi spomini, sedaj pa sem praktično stalno priključen k članskemu moštvu.

Kako je potekalo vključevanje v člansko ekipo Brinja?

Vid: Najprej smo hodili samo na treninge. Sledile so prijateljske tekme, na katerih smo dobili nekaj minut, da smo sploh videli, kako izgleda igrati s člani. Potem pa se je počasi stopnjevalo do te mere, da trener članske ekipe na nas računa tudi na prvenstvenih obračunih. V Lendavi sem prvič tudi začel ligaško tekmo. Na začetku je seveda prisotne nekaj negotovosti, saj ne veš točno, kaj pričakovati. Vendar to z vsakim treningom in tekmo pojenja. Igra je hitrejša in igralci so močnejši, na kar se je potrebno navaditi. Prav zato so tako zelo pomembne priložnosti, ki jih dobivamo. Z vsako novo izkušnjo je namreč lažje.

Aleks: Tudi moja izkušnja je podobna. Najprej smo bili priključeni k treningom članske ekipe. Na začetku le približno dvakrat na teden. Tekme pa smo igrali za mladinsko selekcijo. Potem pa vse pogosteje do te mere, da smo konstantno trenirali s člansko ekipo in bili zraven tudi na tekmah. Sam prestop iz mladinske v člansko moštvo ni enostaven, a mislim, da se nam je uspelo kar hitro privaditi. Tukaj se pozna, da nas klub, pa tudi soigralci, trenerji in ostali podpirajo in nam pomagajo.

image000102

Vama je ustrezalo, da so vaju k članom priključevali postopoma?

Aleks: Seveda. Drugače bi bil pritisk veliko večji. Veliko je primerov, ko se od mladih nogometašev naenkrat pričakuje veliko preveč in se pod tem pritiskom zlomijo. V našem primeru je bil ta postopek priključevanja postopen, pričakovanja pa so normalna. Od nas se predvsem pričakuje trdo delo in zavzetost, kar seveda na vsakem treningu in tekmi tudi izpolnjujemo.

Kako pomembne so za mladega nogometaša izkušnje iz članske konkurence?

Aleks: Te izkušnje so zelo dragocene. Ne samo, ker igraš z veliko starejšimi od sebe, ampak tudi nogomet je hitrejši, nasprotniki so močnejši in tako naprej. Težje je igrati, zato pa se toliko več naučiš.

Članska ekipa Brinja tekmuje v drugi slovenski nogometni ligi. Bi rekla, da je to za mlade igralce boljše, kot če bi člani igrali v prvi ligi?

Vid: Ja. Nivo nogometa je vseeno nekoliko nižji kot v prvi ligi, zato se mladim igralcem odpira več priložnosti. Lažje je narediti ta prehod k članom, ki je v prvi ligi mogoče celo preveč zahteven. Liga je popolna za razvoj mladih nogometašev. Kot je že Aleks prej rekel, vsaka minuta na igrišču v članski konkurenci je izjemno dragocena in jo poskušamo maksimalno izkoristiti.

Aleks: Se strinjam. V drugi ligi je lažje narediti prehod v člansko konkurenco. Prva liga je vseeno veliko težja in je za mlade igralce zelo zahtevna. Druga liga pa je kvalitetna, a dopušča, da mladi igralci, kot sva jaz in Vid, dobivajo priložnosti za igro.

Za Brinje je zelo pomembna vsaka točka, a trener kljub temu želi gojiti kombinatorno, moderno igro. Vama to ustreza?

Aleks: Kljub boju za obstanek želimo igrati kombinatorno in mislim, da je to odlično. Tudi na ta način je mogoče redno zbirati točke, kar smo dokazali v zadnjih krogih, poleg tega pa je nam mladim igralcem tako lažje igrati. Z nekaj novimi okrepitvami ta igra prihaja še bolj do izraza.

Vid: Sem igralec, ki ima rad žogo v svojih nogah, zato mi naša igra zelo odgovarja. Raje jaz preigravam druge, kot pa da oni mene (smeh).

image00001w2

Kako se počutita v Brinju?

Vid: Odlično. Odnosi so korektni, z vsemi se res dobro razumem. Vidi se, da so ljudje zagnani in predani klubu. Celoten klubski ustroj gradi na mladih igralcih, kar je zame zelo pomembno. Ponujajo mi priložnosti, jaz pa jih poskušam čim bolj izkoristiti. Sedaj, ko smo se na lestvici še nekoliko dvignili, bo zagotovo teh priložnosti še več.

Kako so vaju sprejeli starejši igralci?

Aleks: Najprej naju seveda niso poznali. Kot mladima igralcema so nama veliko pomagali in naju usmerjali. Vsak nasvet izkušenejših igralcev pride prav, zato si poskušam čim več zapomniti. Nivo članskih treningov je zelo visok in ni popuščanja za nas, ki smo mlajši. Tako kot vsi ostali moramo dati vse od sebe in pokazati borbo. Motiviranost igralcev se pozna pri vzdušju v ekipi, ki je odlično, zato pri prilagajanju ni bilo težav.

Kako sta vidva doživljala razvoj kluba in njegove nogometne šole?

Vid: Brinje ima eno izmed najboljših nogometnih šol v državi. Z mladimi delajo vrhunsko, poleg tega pa so tudi člani v zadnjih letih naredili velik napredek. Lani smo s kadetsko ekipo osvojili naslov državnega prvaka, kar potrjuje, da se dela kvalitetno.

Aleks: Strinjam se z Vidom. Nogometna šola je odlična. Trudijo se poskrbeti, da imajo igralci najboljše možne pogoje za razvoj. Uvrstitev članov v drugo ligo je velika stvar tudi za nas mlade nogometaše, saj imamo sedaj idealno stopničko za prehod v člansko konkurenco.

Kako usklajujeta šolske obveznosti s treningi, tekmami, pripravami in vsemi ostalimi nogometnimi zadevami?

Vid: Včasih je kar naporno. Obiskujem tretji letnik srednje šole v Novem mestu, zato se ob treningih večinoma učim v večernih urah. Vendar, kjer je volja, je tudi pot. Potrebno je biti discipliniran in na koncu se vse izide.

Aleks: Skupaj s šolo in klubom se trudimo usklajevati vse obveznosti. Želim si zaključiti šolo, saj v nogometu nikoli ne veš. Zaenkrat mi gre dobro in tako nameravam tudi nadaljevati.

Nasvet za mlade nogometaše, ki so v podobnem položaju kot vidva?

Vid: Predvsem naj ne obupajo. Tudi, če ne dobivajo veliko priložnosti, naj trdo delajo, dokler ne pride. Priložnost bo prišla, samo potrpežljiv je potrebno biti.

Aleks: Delati moreš več kot drugi. Pomembno je tudi individualno delo. Tudi, če trenutno nisi, kjer želiš biti, moraš vztrajati.