Intervju: s športnim direktorjem kluba o sezoni 2022/2023

Najpomembnejšo prelomnico v sezoni 2022/2023 je zagotovo predstavljal zimski prestopni rok. Ekipa Brinja se je izdatno okrepila in rezultati so se skokovito izboljšali. Ključno vlogo pri iskanju in zagotavljanju okrepitev je imel športni direktor kluba, Tine Zupan. V intervjuju po uspešni drugoligaški sezoni smo ga povprašali o njegovem delovanju, izzivih, zimskem prestopnem roku in načrtih za prihajajočo sezono.

zupan1

Kakšne so zadolžitve športnega direktorja NK Brinje Grosuplje?

V osnovi je vloga športnega direktorja sestavljane ekip in selekcioniranje igralcev ter iskanje novih okrepitev. To je seveda malo na grobo rečeno. Odkar sem v klubu vsi ti procesi potekajo v komunikaciji s trenerji. Moje področje delovanja zajema selekcije, ki igrajo velik nogomet, torej od U14 naprej. Moja naloga je, da ocenjujem, kaj v teh ekipah imamo in kaj nam manjka. Potem identificiram igralce, ki bi za nas predstavljali okrepitev in jih poskusim pripeljati v klub.

Kako se spopadate s finančnimi omejitvami?

Finančne omejitve so v vsakem klubu. Pri nas je športni del precej avtonomen, kar je za moje pojme osnova za normalno delovanje. Sliši se samoumevno, a ni povsod tako. S strani predsednika je glede tega, kaj potrebujemo in kaj je potrebno narediti, prisotna velika mera razumevanja. Jasno pa je, da je vselej potrebno delovati znotraj finančnih okvirjev. Vedno iščemo ravnotežje med tem, da smo likvidni, kar smo, saj vse obveznosti izpolnjujemo točno na dan, in ambicioznostjo, da dosegamo čim boljše rezultate. Do sedaj nam je to zelo dobro uspevalo.

S kakšno miselnostjo ste se podali v drugo ligo?

Ko nam je uspel preboj v drugo ligo, nismo želeli fantov, ki so to izborili, takoj postaviti na stranski tir. Verjeli smo, da lahko številni naredijo korak naprej in igrajo v drugoligaškem tekmovanju. Odločili smo se, da bomo prvo polovico sezone, vsaj v veliki večini, odigrali z ekipo, ki je dosegla ta uspeh. To je bila moralna in konec koncev tudi pravilna odločitev. Nekateri fantje so dokazali, da lahko igrajo na tem nivoju, pri nekaterih pa se je pokazalo, da je druga liga vendarle prevelik zalogaj. Pozimi je bilo jasno, da moramo ekipo okrepiti, če želimo dvigniti rezultatski nivo.

Kako ste izbirali okrepitve med zimskim prestopnim rokom?

Identificirali smo ključne pozicije, kjer nam je primanjkovalo kvalitete. Na podlagi tega, da smo klub, ki redno izpolnjuje svoje finančne obveznosti, v Sloveniji na žalost ni povsod tako, smo lahko pripeljali igralce, ki morda še pol leta pred tem ne bi niti pomislili, da bi prišli v Brinje. Tukaj moram poudariti, da nam je vodstvo kluba, predvsem predsednik, prisluhnilo glede proračuna za drugi del sezone. To niso bajni denarji, so pa sredstva, ki so potrebna, če želiš konkurenčno tekmovati v drugi ligi. Na podlagi tega smo lahko okrepili ekipo z igralci, ki so kvalitetni in izkušeni, a še vedno relativno mladi. Pri iskanju okrepitev sta nam bila enako pomembna kvaliteta in karakter. Naredili smo veliko poizvedb, da smo uspeli pripeljali fante, ki so ekipi veliko dali tako na kot izven igrišča.

Kaj lahko pričakujemo v obdobju med sezonama?

Osnovno sliko ekipe za naslednjo sezono imamo sestavljeno že odkar je postalo jasno, da bomo ostali v ligi. V klubu se moramo sicer še uskladiti glede proračuna, ampak 'budget' za prvi del sezone imamo načeloma sestavljen. Verjamem, da bomo lahko delovali na podobnem nivoju, kot do sedaj. Z obstoječimi igralci smo takoj po sezoni opravili razgovore in ni pričakovati velikega osipa. Zelo me nas veseli, da je velika večina igralcev jasno izrazila željo, da ostane v Brinju. Ne bomo se zadovoljili z dobro drugo polovico pretekle sezone, ampak se bomo še naprej gnali. Želimo narediti korak naprej. Kader bomo nekoliko osvežili in ponovno pripeljali nekaj okrepitev, ki lahko ekipo dvignejo na višji nivo. Imamo trenažni proces, s katerim se težko primerja bilo katera ekipa v drugi ligi, zato si želimo pripeljati ambiciozne, zagnane in motivirane fante. Seveda ne bomo pozabili tudi na našo nogometno šolo. Že v lanski sezoni je veliko število igralnih minut pripadlo fantom iz mladinskega pogona in tako bo tudi v novi sezoni. Imamo najmanj pet nogometašev letnika 2004, ki bodo v prihajajoči sezoni začeli prevzemati še več odgovornosti.

Posledica česa je rezultatski dvig v drugem delu sezone?

Po zelo uspešnem spomladanskem delu prvenstva me je veliko ljudi spraševalo, kako nam je uspelo narediti takšen rezultatski napredek. Rezultati so le delno zasluga dobrega prestopnega roka. Povezan je tudi z vsemi ostalimi spremembami, ki so se zgodile v klubu. Ena največjih okrepitev za organizacijske zadeve v klubu je brez dvoma Borut Antončič, ki verjetno še sam ne ve, kako cenimo njegovo delo. Skrbi za organizacijo članske ekipe, pa tudi v nogometni šoli je močno prisoten. Preprosto poskrbi, da stvari tečejo gladko. Okrepili smo se tudi na področju odnosov z javnostmi, fizioterapevtske službe in še številnih drugih. Vse to na koncu prispeva k temu, da je klub urejen in lahko nogometaši razmišljajo le o nogometu. Tako lahko potem na igrišču od njih tudi nekaj zahtevaš. Nogomet je zelo kompleksna igra. Če jo poskusiš pretentati, ti bo vrnila z enako mero. Vse moraš narediti optimalno, če želiš uspeti in še takrat uspeh ni zagotovljen. Mi smo zadeve naredili tako, kot je treba in nogomet nas je nagradil.