Pogovor s trenerjem Urbanom Žoharjem pred pričetkom U-19 mladinske EON NEXTGEN LIGE

Danes se v Grosupljem kamor prihaja Tabor Sežana, tudi za Brinje Grosuplje pričela novoustanovljena mladinska liga U-19.

Ta prinaša nekaj pomembnih novosti. Je popolnoma samostojna in ni več vezana na kadetsko ligo, ob tem pa lahko v ekipi zaigrajo štirje leto dni starejši igralci (trije v polju in vratar). Ob tem bo ena tekma na krog v neposrednem televizijskem prenosu na kanalu Sportklub.

Z novo sezono je vodenje selekcije zaupana trenerju Urbanu Žoharju, ki je minulo sezono uspešno vodil selekcijo U-15.

Urban pred vami so novi izzivi in verjetno precej neznank, ki jih prinaša nova liga.
Kako ste kot ekipa pripravljeni na pričetek sezone?

Mladinska liga bo precej spremenjena. Z možnostjo igranja štirih starejših igralcev, se preoblikujejo strateške usmeritve klubov in mladinskih ekip. Sodeč po prvih nekaj odigranih tekmah, se klubi kar precej upirajo na igralce letnika 2004, ki so vsaj v teh uvodnih tekmah igrali pomembne vloge pri rezultatih svojih ekip. To prinaša tudi svojevrstne izzive. Ali je to dobro ali slabo bomo videli čez čas. Najbolj izpostavljen dejavnik nove mladinske lige je tudi nova medijska pokritost, ki bo prinašala svoje izzive.

Verjamem, da smo naredili veliko dobrega v teh skrajšanih pripravah. Čeprav so bile manjše odsotnosti, so fantje pridno oddelali zastavljene naloge. Zagotovo bi si želeli kakšen pozitiven rezultat več med pripravljalnimi tekmami, ampak zagotovo to ni bil glavni cilj teh tekem. Mislim, da smo na koncu dobili dober vpogled v igralce, naša igra je dobila rep in glavo in lahko gremo zelo pozitivno v prvenstvo. Ekipa je dovolj kvalitetna in v preteklosti pokazala, da lahko dosega zelo uspešne rezultate. Vendar je v nogometu vsaka sezona zgodba zase. Sicer so se v ekipi zgodile določene spremembe, ampak nič drastičnega. V priprave članske selekcije je bilo vključenih 9 igralcev, ki ima pravico nastopa za mladinsko selekcijo. S kadrom smo zadovoljni in verjamem, da lahko tekmujemo z vsemi ekipami 1.SML.

Kakšni so načrti glede igranja igralcev, ki so leto dni starejši, saj z novim pravilnikom lahko v letošnji sezoni v ekipi igrajo tudi trije oziroma štirje igralci letnika 2004?

Kar kompleksno vprašanje, ki ima več plasti. Kot prvo je potrebno videti, kakšno vlogo bodo imeli te igralci znotraj članskega moštva. Zagotovo je tukaj tudi faktor usklajevanja urnikov tekem, itd. Želja je, da fantje letnika 2005 in 2006 prevzamejo prevzamejo pobudo in s tem nosijo odgovornost za rezultate. Jasno pa dve leti v mladinski šoli pomeni veliko in kot sem že dejal, bodo rezultati mladinskih ekip v veliki meri odvisni od starejših igralcev. Seveda se pa tu pojavlja tudi vprašanje zrelosti igralcev, ki bodo prehajali med člansko in mladinsko selekcijo. Tukaj bo pomembna komunikacija in sodelovanje s članskim trenerjem. Morda je za nas to celo še večji izziv kot ostale, saj težimo k temu, da čim več mladinskih igralcev priključujemo k članom in ne obratno.

Kaj pričakujete pred prvo tekme sezone. V goste prihaja Tabor Sežana?

Prihaja ekipa, ki je v ligi novinec in manjša neznanka. Zagotovo bodo skušali pripraviti presenečenje na uvodni tekmi prvenstva. Ne glede na nasprotnika, bomo skušali vsiliti naš slog in tempo igre. Če nam bo uspelo kontrolirati srečanje, verjamem, da bo na koncu tudi pozitiven rezultat.

Vabljeni danes ob 11. uri v Športni park Brinje.